Alla inlägg den 25 september 2010

Av Idde Kartez - 25 september 2010 00:44

Min kompis pappa undrade varför man måste ha en lag som gör de olagligt slå till nån på rumpan på jobbet. han såg de som ett spel mellan killar och tjejer och inget man behöver gå till chefen med.

Ifall någon annan där ute oxå tycker så, skulle jag bara vilja säga att lagstiftning är viktigare än man tror.

Lagen är som en förlängning av oss själva. Den visar vad vårt samhälle anser vara rätt och fel och med tiden växer lagar liksom in i vårt medvetande och ses som självklarheter.

Ett bra exempel på detta är barnaga. Det va stora debatter när de skulle lagstiftas om att man inte får slå barn 1979. De sågs som upp till var och en hur man vill fostra sina barn. Idag är det helt oacceptabelt att slå sina barn i Sverige.


Ibland (tyvärr ofta i kvinnofrågor) är lagarna långsammare än utvecklingen. Fram till på 60-70 talet var det till exempel lagligt att våldta sin fru i Sverige.

Jag har jobbat i fängelse och anser att alla människor är värda en andra chans.

Nyligen kom det fram att en högt uppsatt chef i  nån kommun i mellansverige hade mördat sin förra fru på 80-talet. Det blev ramaskri å rabalder när det kom fram trots att mannen avtjänat sitt straff (1 års vård).

Mannen hade nu en ny fru som han hade 2 barn tillsammans med (+ ett barn fr förra äktenskapet som han förlorat vårdnaden om). Nya frun visste om mannens förflutna. Jobbet visste inte (eftersom ett mord knappast är något man skriver på CV:t) och jag tror att han tvingades ta tjänstledigt en tid.

Man ställs här inför ett etiskt dilemma. Ska inte denna man va värd en andra chans om det är den samhällssynen vi har? Gör det någon skillnad att han inte stämmer in på vår klassiska bild av en före detta kåkfarare, med tatueringar, skumma affärer och på sin höjd ett hantverkarjobb?


Jag hävdar bestämt att folks ovilja att ge denna man en andra chans kan kopplas  till hans låga straff. Den mördade fruns anhöriga har inte fått upprättelse. Hennes liv kostade ett år att sitta av.. Han ses som sjuk och får vård, men väl där ses han inte längre som sjuk utan friskförklaras och skrivs ut efter 1 ÅR! Ekonomiska brottslingar sitter ofta betydligt längre.

Det lagen gör här e att tydligt markera hur mycket en kvinna är värd och hur allvarligt man ser på partnervåld. Staten säger att det i princip är ok att slå ihjäl sin fru. Du blir inlåst ungefär lika länge på avgiftningsklinik  om du missbrukar narkotika.


Presentation

Det här är en blogg som belyser samhällets orättvisor, svart på rosa..
Vardagliga iaktagelser blandas med tankar kring aktuella händelser, debatter och artiklar. Det kommer även tipsas om feministiska event, filmer, böcker och annat kul. Välkomen!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards