Senaste inläggen

Av Idde Kartez - 3 oktober 2010 01:25

De e Afganistan dagar på ABF huset i Stckholm, och på måndag kl 18 hålls en gratis föreläsning om "vem begår hedersmord" som jag rekommenderar starkt.


I går hade även Forum för jämställdhet, mångfald och likabehandling med flera  en hel temadag om hedersvåld: http://www.fryshuset.se/Fryshuset/nayanews.aspx?EId=1546

Även Fryshusets förening mot hedersrelaterat våld "electra" deltog å de lär ha varit grymt!


Tyvärr e jag lite sent ute m infon om detta, så ni får hålla till godo med föreläsningen på måndag!

ANNONS
Av Idde Kartez - 25 september 2010 00:44

Min kompis pappa undrade varför man måste ha en lag som gör de olagligt slå till nån på rumpan på jobbet. han såg de som ett spel mellan killar och tjejer och inget man behöver gå till chefen med.

Ifall någon annan där ute oxå tycker så, skulle jag bara vilja säga att lagstiftning är viktigare än man tror.

Lagen är som en förlängning av oss själva. Den visar vad vårt samhälle anser vara rätt och fel och med tiden växer lagar liksom in i vårt medvetande och ses som självklarheter.

Ett bra exempel på detta är barnaga. Det va stora debatter när de skulle lagstiftas om att man inte får slå barn 1979. De sågs som upp till var och en hur man vill fostra sina barn. Idag är det helt oacceptabelt att slå sina barn i Sverige.


Ibland (tyvärr ofta i kvinnofrågor) är lagarna långsammare än utvecklingen. Fram till på 60-70 talet var det till exempel lagligt att våldta sin fru i Sverige.

Jag har jobbat i fängelse och anser att alla människor är värda en andra chans.

Nyligen kom det fram att en högt uppsatt chef i  nån kommun i mellansverige hade mördat sin förra fru på 80-talet. Det blev ramaskri å rabalder när det kom fram trots att mannen avtjänat sitt straff (1 års vård).

Mannen hade nu en ny fru som han hade 2 barn tillsammans med (+ ett barn fr förra äktenskapet som han förlorat vårdnaden om). Nya frun visste om mannens förflutna. Jobbet visste inte (eftersom ett mord knappast är något man skriver på CV:t) och jag tror att han tvingades ta tjänstledigt en tid.

Man ställs här inför ett etiskt dilemma. Ska inte denna man va värd en andra chans om det är den samhällssynen vi har? Gör det någon skillnad att han inte stämmer in på vår klassiska bild av en före detta kåkfarare, med tatueringar, skumma affärer och på sin höjd ett hantverkarjobb?


Jag hävdar bestämt att folks ovilja att ge denna man en andra chans kan kopplas  till hans låga straff. Den mördade fruns anhöriga har inte fått upprättelse. Hennes liv kostade ett år att sitta av.. Han ses som sjuk och får vård, men väl där ses han inte längre som sjuk utan friskförklaras och skrivs ut efter 1 ÅR! Ekonomiska brottslingar sitter ofta betydligt längre.

Det lagen gör här e att tydligt markera hur mycket en kvinna är värd och hur allvarligt man ser på partnervåld. Staten säger att det i princip är ok att slå ihjäl sin fru. Du blir inlåst ungefär lika länge på avgiftningsklinik  om du missbrukar narkotika.


ANNONS
Av Idde Kartez - 23 september 2010 00:00

Min kille är minst lika mkt feminist som jag å vi lever i ett jämnställt förhållande.

Vi diskar, handlar, städar osv lika ofta. Vi e lika slarviga å ändå e de nånting i vår kultur som gör de mer pinsamt för mej att va slarvig.

När vi har de äckligt hemma så e de som en osynlig ande viskar till mej att de e mitt fel, eller som att de på nåt sätt smällter samman med omgivningens bild av mej, men inte av honom.. Som om de yttersta ansvaret, hur jämnlikt man än lever, vilar på tjejen.. En äcklig tjej e liksom äckligare än en äcklig kille.

De e helt klart värre med generationen över oss, men det är illa nog att de finns alls!


En full tjej oxå skabbigare än en full kille. Hur kan de va så djupt rotat att jag känner de? Varför ska kvinnlighet va så starkt förknippat med renlighet?

Av Idde Kartez - 19 september 2010 19:24

Det är valdag och jag har röstat med hjärtat och känner mej nöjd och stolt!

Här finns en inspirerande artikel om de e nån som tänkt utnyttja de 35 återstående minutrarna till att rösta!http://www.dn.se/debatt/var-tredje-valjare-kan-tanka-sig-att-rosta-feministiskt-1.1165171

Av Idde Kartez - 16 september 2010 11:30

Ett argument jag hört för att män tjänar mer än kvinnor är att kvinnor ofta föder barn och "måste" va hemma en tid med dem. Även om detta är skandal å oförståeligt på alla sätt (eftersom de är enda sättet vi kan föröka oss på idag) så är de inte hela sanningen..

Statistiken visar att en gymnasiestudent från bygglinjen i snitt får 2400 kr mer i ingångslön än en person som går ut vårdlinjen direkt när dom kommer ut från gymnasiet. 2400 KRONOR!!!


De råder ingen tvekan om vilken av linjerna som innehar flest manliga resp kvinnliga studenter, men frågan är vad kom först, hönan eller ägget?

Väljer kvinnor naturligt jobb som ger lägre lön eller ger dessa jobb lägre lön för att de domineras av kvinnor?

I det här fallet skulle jag säga att de e både och.

Man kan säga att människovårdande yrken (som domineras av kvinnor) har lägre lön eftersom de inte är ekonomiskt vinstdrivande i sig själv att ta hand om sjuka, gamla och svaga människor (i det system vi lever i idag). 

Man kan säga att kvinnor får stänga av "sin empatiska ådra" sluta jobba inom vården och gå dit pengarna finns, men det underliga är ju att när kvinnor kommer in i ett yrke (som tex lärare) så sänks lönerna inom den yrkesgruppen..

och tror någon det är en slump att röntgensjuksköterskor (som är en förhållandevis mans tät yrkesgrupp) tjänar bättre än vanliga sjuksköterskor trots att utbildningen är lika lång?  

Nu väntar vi bara på att lönerna för läkare (som varit en förhållandevis högavlönad MEN även mansdominerad yrkesgrupp inom vården) ska sänkas i takt med att fler kvinnor kommer in även där.


Va jag försöker säga e att vi helt uppenbart har att göra med ett strukturellt problem, at kvinnor värderas lägre, och detta kommer inte att lösa sig själv så länge 75% av alla chefer innehar de kön som tjänar på denna underliga ekvation.

Av Idde Kartez - 14 september 2010 00:45

Hur kan man belysa sakfrågor som "ska din dotter få heta Göran"? när ett parti får lite utrymme i media för att framföra sin partipolitk?

Var de nån som trodde de va F:s hjärtefråga?


För vissa öppensinnade universitetsutbildade, storstadsbor (som största delen av F:s anhängare tyvärr består av) är det helt vettigt att män å kvinnor skulle kunna heta samma sak, men inte ens för denna målgrupp är det en huvudfråga som gör att man väljer lägga sin röst på F! Det är helt enkelt en för banal fråga.

Hur avskräckande framstår då inte denna knasiga mening för inskränkta småstadsbor som byter ut sitt gamla arbetarparti (socialdemokraterna) mot sverigedemokraterna för att de inte tycker sossarnas politik med prat om Feminism och HBT-rörelser längre speglar deras vardag?


Skärpning media!


Hur som helst vet jag inte om jag kommer våga vara feminist på valdagen. De känns för troligt att F! kommer under 6% å då blir en F! röstning en till alliansen. Röd Grön behöver varje röst dom kan få nu!


För er som tror F! klarar 6% gränsen eller inte har bestämt er kommer här F!s schema för dagen. Bege er dit å skaffa er en egen (rättvis) uppfattning!

Gudrun och Firs - Stockholm

tis 2010-09-14

07:30 - 08:30 Folderutdelning Fridhemsplan
07:30 - 08:30 Folderutdelning Liljeholmen
07:30 - 08:30 Folderutdelning Telefonplan
12:00 - 13:00 Gudrun talar på Medborgarplatsen
13:30 - 14:30 Gudrun i Expressens valstuga
15:00 - 16:00 Gudrun i F!-valstugan
17:00 - 18:00 Bredäng - torgmöte
18:30 - 20:30 Affischeringsaktion - Start Liljeholmen


Tid: 14 september 7.30 - 18.30
Plats: Stockholm


PS. Idag (14/9) kl 19 på Hallongrottan (Bergsundsgatan 25) pratar Kajsa Ekis Ekman pratar surrogatmödraskap med Anna Hellgren med anledning av Ekis nya bok Varat och varan.

Av Idde Kartez - 13 september 2010 13:05

Blir så otroligt trött på att kvinnofridsarbete ska betraktas som välgörenhet. Det är flera tusentals kvinnor som arbetar gratis i Sverige varje dag för att rädda livet på sina medsystrar. Ett jobb som i alla andra sammanhang ses som samhällets problem.

Kvinnomishandel är statistiskt sett den mest accepterade brottshandlingen i Ssverige och det måste bekämpas med en attitydförändring som genomsyrar hela samhället, från individers sätt att tänka till lagtexters formuleringar.

Under 1900 talet har fler kvinnor mördats i världen pga sitt  kön än män dött under hela första och andra världskriget tillsammans.


Sen finns de män som gnäller om att de inte finns nånstans att ta vägen för de få män som blir misshandlade.. ja, och vad beror de på? 

Kan de va så att män inte e lika benägna att engagera sig utan lön för att hjälpa sina medmänniskor? Eller kan de vara för att problemet inte är lika omfattande? Att män i heterosexuella relationer oftast har ett naturligt fysiskt övertag och att kvinnor statistiskt sett är mindre våldsamma än män?

De är beklagligt att de homosexuella männen hamnar mellan stolarna, men varför är de alltid kvinnors uppgift att rädda hela världen?

De finns ingen naturlig ekonomisk vinning i att hjälpa utsatta människor, och så länge vi har ett samhälle som är uppbyggt från grunden från ekonomisk vinning, där pengar ger makt och makt ger pengar så kommer vi inte längre.


Presentation

Det här är en blogg som belyser samhällets orättvisor, svart på rosa..
Vardagliga iaktagelser blandas med tankar kring aktuella händelser, debatter och artiklar. Det kommer även tipsas om feministiska event, filmer, böcker och annat kul. Välkomen!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ feministbloggen med Blogkeen
Följ feministbloggen med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se